Selecteer een pagina

Hoe kunnen we
je helpen?

Hier vind je antwoorden op veelgestelde vragen.

Wat kost de HelpSoq

De HelpSoq is zonder kosten. Het toestel wordt volledig vergoed vanuit de zorgverzekeraar. Wel worden de kosten van het eigen risico afgetrokken. Informeer bij je bandagist, hoe deze het vergoedingstraject zal regelen.

Organisaties in de zorg die de HelpSoq als bedrijfsmiddel willen inzetten, kunnen ons altijd bellen voor een prijsopgave. Die is afhankelijk van het aantal, het gebruik en eventuele aanvullende diensten.

Wat moet je als professional van de HelpSoq weten?

Voor ergotherapeuten, verzorgers en verpleegkundigen hebben we de negen tips en tricks bij elkaar gezet op deze pagina. Als je die in twee minuten doorleest, ben je meteen een expert. Heb je specialistische vragen, kun je het best even bellen: 0800-33.77.337

Welke kousen kunnen op de HelpSoq worden gebruikt?

De HelpSoq kan heel veel kousen verwerken, maar enkele soorten niet. De machine is NIET geschikt voor de kleinste, krappe kousen. Bij veel kousenmerken is deze soort aangeduid met een “S” (‘small’) en zelfs “XS” (‘extra small’). Hoe je die kousen herkent bij op maat gemaakte compressiekousen, lees je hier. Als je zulke kousen toch probeert te gebruiken, kan de machine zelfs stuk gaan. Verder passen vrijwel alle kousen uit de lijst van Berlink goed op de HelpSoq. Of deze kousen nu open tenen of gesloten tenen hebben, maakt daarbij niets uit. Er zijn ook heel wat lieskousen die op de HelpSoq kunnen worden gebruikt. Wat niet werkt, zijn complete panty-kousen (met twee benen aan elkaar vast). Die kun je met de HelpSoq niet aantrekken.

Verslijten mijn kousen door de HelpSoq?

Hoe je compressiekousen ook aantrekt, er is altijd lichte slijtage. Bij de HelpSoq is die slijtage beslist niét groter, dan bij andere hulpmiddelen. Compressiekousen zijn veruit het sterkst in hun breedte-richting. En daarvan maakt de HelpSoq gebruik. In de lengterichting zijn compressiekousen een stuk kwetsbaarder, maar juist in die richting laat de HelpSoq de kous met rust. Om je kousen strak en werkzaam te houden, kun je deze het best elke twee dagen wassen volgens het voorschrift.

Is HelpSoq geschikt bij kwetsbare benen?

De HelpSoq is bijzonder geschikt bij kwetsbare benen. De kous ‘slipt’ niet over de huid, maar landt op het been zonder te schuiven. Bij kwetsbare benen met wondjes, ontstekingen of aangebracht verband biedt de HelpSoq de meest pijnloze en veilige oplossing.

Zeker voor patiënten met trombose is de HelpSoq een hulpmiddel zonder risico. Het aantrekken van de kous veroorzaakt geen pijnlijke druk op de huid en de kous landt zachtjes op het been zonder verder te bewegen.

Stoot je met die ring niet tegen het been?

Het is makkelijk de ring over het been te bewegen, zonder dit aan te raken. De kunststof ring is afgerond en daardoor niet scherp. Dus voor een zwakke, kwetsbare huid is de ring zeer geschikt voor het aantrekken van de kous. Als de kous op het been zit, kun je de ring in 2 delen open ‘breken’ en hoef je dus niet terug met die ring, over het been. Voor patiënten met een open been biedt de HelpSoq een veilige methode van aantrekken.

Is HelpSoq geschikt voor zware benen?

Je kunt bij de meeste patiënten de ring met compressiekous vrij eenvoudig over de voet en hiel schuiven. En dat eerste stuk van het aantrekken is zonder hulpmiddel juist het moeilijkst. Met de HelpSoq houdt je de landing van de hak in de gaten, zonder dat dit kracht of behendigheid vraagt. Daar waar het been te zwaar wordt, breek je de ring open. Dat is bij een beenomtrek van 40 cm. Doe dat in één overtuigende, krachtige beweging. Zodat de ring niet plots weer dichtklapt. Als de ringdelen van het been af zijn, zul je de rest van de kous met de hand moeten aantrekken. In nog extremere gevallen biedt de HelpSoq geen oplossing. Maak desnoods een afspraak met je ergotherapeut om uit te proberen wat haalbaar is.

Is de HelpSoq een duurzaam product?

Hoe duurzaam we de HelpSoq ook zouden willen maken, het is nog geen circulair product. Aan het einde van de levensloop kunnen we nog niet alle onderdelen van de HelpSoq hergebruiken of recyclen. Wat wel al gelukt is: de HelpSoq wordt in Nederland geproduceerd. De fabriek ligt in Sevenum en we maken geen gebruik van arbeidskrachten in landen zonder beschermde werkomstandigheden.

We hebben de HelpSoq ontworpen met het oog op duurzaamheid. We nemen graag gebruikte toestellen terug, om de onderdelen daarvan zoveel als mogelijk te hergebruiken. Zo worden ook de plastics weer ingezameld voor hergebruik. Voor het complete toestel met adapter geven we statiegeld retour.

Hebben jullie ook algemene info over de steunkousen Therapie?

Jawel. Wij publiceerden een boekje, dat heet: “Ik wil Steunkousen” en dat kun je zowel bij ons bestellen voor € 17,- per stuk via email (geef aan hoeveel boekjes je wilt, en het bezorgadres) en je kunt dat ook online inzien, dat is gratis.

Heeft de HelpSoq een oplaadbare accu?

Nee. Zo’n oplaadbaar toestel is er nog niet. Maar dat idee staat op de lijst van onze ontwikkelafdeling. 

Kan de HelpSoq de compressiekous ook uitdoen?

Nee, de HelpSoq kan geen kousen uittrekken. Dit apparaat is ontworpen om compressiekousen moeiteloos aan te trekken. En dat is vooral nuttig voor patienten die graag zélf bepalen wanneer hun ochtend begint. Ook in de Thuiszorg is men blij met de HelpSoq. Want die maakt een einde aan de hoge fysieke belasting voor de verzorgenden. Die moeten namelijk elke ochtend zo snel mogelijk een hele patiëntengroep met compressiekousen op de been krijgen. En hoe doe je zoiets zonder al te veel fysieke belasting? De HelpSoq is in dat geval een geschikt bedrijfsmiddel, dat men bij elke patiënt aan huis plaatst.

Is het gebruik van de HelpSoq inspannend?

De HelpSoq is een elektrisch apparaat, dat al het zware werk voor jou doet. Het toestel staat op een vaste plek en is altijd klaar voor gebruik. Je zet de kous zonder kracht op de HelpSoq, die de kous dan voor je oprolt op een ring. Die ring met opgerolde kous haal je gemakkelijk van het toestel. En daarna schuif je die ring met minimale inspanning over het been. Er is dus geen kracht vereist.

Als professional moet je bij het gebruik van de HelpSoq beide armen normaal kunnen strekken. Als de kous over de voet is, kun je de patiënt ook zélf de ring naar boven laten trekken. Of jij doet dat voor de patiënt, door er naast te gaan staan. Het is dus de bedoeling dat het allemaal geen enkele inspanning kost.

Hoe maak je de HelpSoq schoon?

Het schoonmaken van de HelpSoq kan het best met een desinfecterend en reinigend schuim, al moet je dat niet rechtstreeks op de machine spuiten. Spuit het middel in een microvezel-doekje en reinig met dat vochtige doekje het toestel. Zowel de ring als de wieltjes worden dan schoon. Wij gebruiken Bacillol 30 Sensitive Foam spray voor (zie foto). Maar er bestaan natuurlijk veel meer medische reinigingsfoams. Daarmee kun je de HelpSoq niet steriel krijgen, maar wel ontdoen van schilfers, vet en ander vuil. Sommigen geven de voorkeur aan de Bacillol 30 Sensitive doekjes. Ook die zijn prima.

Wie het toestel gebruikt om meerdere personen te helpen bij het aantrekken van de kousen, zal na elk gebruik het toestel moeten schoonmaken.

Desinfectie spray Bacillol - helpsoq

Stof en huidschilfers die in het apparaat terechtkomen, kunnen daar geen kwaad. Als het toestel een nieuwe eigenaar krijgt, zal de servicedienst van HelpSoq het apparaat grondig reinigen en eventuele defecten opknappen. Wie de HelpSoq helemaal niet meer nodig heeft, kan erop vertrouwen dat het toestel zoveel mogelijk wordt hergebruikt na inlevering bij onze servicedienst. Overigens kunnen wij nooit garanderen dat kruisbesmetting wordt voorkomen.

Is de HelpSoq gemakkelijk mee te nemen?

De HelpSoq weegt twee en een halve kilo. Hij past in een tas of rugzak. Vergeet de voeding en het netsnoer niet.

Toch is de HelpSoq ontworpen voor gebruik op een vaste plek nabij een stopcontact, bij de patiënt thuis. De HelpSoq meenemen op reis brengt risico’s met zich mee, want bij ruw transport kan hij beschadigd raken. Wij geven dan ook geen garantie op schade die is veroorzaakt door reizen.

Wordt de HelpSoq vergoed door de verzekeraar?

Bijna alle verzekeraars hebben de HelpSoq al eens vergoed. Als door de inzet van de HelpSoq een dagelijks zorgmoment kan worden voorkomen, is dat voor verzekeraars een goede reden om 100% te vergoeden.

Patiënten zijn ook ‘zelfredzaam’ als hun mantelzorger dagelijks beschikbaar is en met de HelpSoq kan werken. Ook dan komt de HelpSoq voor vergoeding in aanmerking. Laat je ergotherapeut de aanvraag indienen. Deze schrijft een motivatie naar de verzekeraar en zorgt dat je de machine in huis krijgt.

Kan ik de HelpSoq kopen?

De HelpSoq is in principe voor patiënten en wordt volledig vergoed door de verzekeraar. Via je bandagist of ergotherapeut kun je laten beoordelen of je voor een toestel in aanmerking komt. Losse toestellen zijn niet te huur.

Voor professionele organisaties in de zorg is de HelpSoq een bedrijfsmiddel. Het medisch hulpmiddel is namelijk de compressiekous zelf. Na aankoop wordt in geval van een aanvullende service-overeenkomst het toestel jaarlijks schoongemaakt en bekeken op slijtage. Eventuele defecten worden binnen 48 uur opgelost. En als de patiënt de HelpSoq niet meer nodig heeft, kan het toestel worden ingeleverd bij de producent. Voor meer informatie over kosten en vergoedingen kun je hier terecht.

Any general information about compression stocking therapy?

Yes. We published a compact book entitled “I want compression stockings” and you can order it for €17,- per copy, via email (please indicate how many copies you want and include your delivery address). And you can also read the booklet online, which is available for free.

Hoe stuur ik de HelpSoq retour

Voor het retour zenden van de HelpSoq hebben we instructies op deze pagina gemaakt. Daaruit kun je de route van je voorkeur kiezen.

Download instructies in jouw voorkeurstaal.

Blijf op de hoogte over HelpSoq.

Een fijne zomer
Een fijne zomer

Wat zien wij toch een tomeloze inzet bij verzorgers, ergotherapeuten, innovators en vele andere zorgprofessionals. Men verdient alle respect en heeft hopelijk een welverdiende vakantie.

De HelpSoq assemblage
De HelpSoq assemblage

Het klopt pas, als je een maatschappelijk product ook produceert op een maatschappelijke manier. Bij Senzer in Helmond doen ze dat.

Slim die slimmerthuisbox
Slim die slimmerthuisbox

De SlimmerThuisBox geeft elke 75-plusser meer regie over de toekomst. Uiteraard ontbreekt de HelpSoq brochure niet in dit informatieve pakket.

Bent u geïnteresseerd, maar kunt niet vinden wat u zoekt?