Hoe kunnen we
je helpen?
Hier vind je antwoorden op veelgestelde vragen.
Wat kost de HelpSoq
De HelpSoq is zonder kosten. Het toestel wordt volledig vergoed vanuit de zorgverzekeraar, als de patiënt daarmee zelfredzaam blijft. Maar, pas op: de zorgverzekeraar verstrekt de HelpSoq in bruikleen. Voordeel hiervan is dat de kosten niet vanuit je eigen risico worden betaald. Bij het einde van het gebruik in de thuissituatie, dient het toestel teruggestuurd te worden naar HelpSoq of de kousenleverancier. Geef het toestel dus niet door of verkoop het ook niet aan iemand anders, en het kan ook niet mee naar bijvoorbeeld een verpleeghuis. Maar stuur het in alle gevallen terug.
Wat moet je als professional van de HelpSoq weten?
Voor ergotherapeuten, verzorgers en verpleegkundigen hebben we de tien tips en tricks bij elkaar gezet op deze pagina. Als je die grondig doorleest, ben je meteen een expert. Wil je het ook allemaal zien, bekijk dan deze video van 10 min. Ergotherapeuten zijn erg blij met die korte instructieve video. Als reminder is deze video superkort en geschikt, maar té summier voor volledige instructie. Heb je daarna nog specialistische vragen, kun je het best even bellen: 0800-33.77.337
Welke kousen kunnen op de HelpSoq worden gebruikt?
De HelpSoq kan heel veel kousen verwerken, maar enkele soorten niet. De machine is NIET geschikt voor de kleinste, krappe kousen. Bij veel kousenmerken is deze soort aangeduid met een “S” (‘small’) en zelfs “XS” (‘extra small’). Deze kousen worden gedragen door mensen met een smalste enkelomtrek van minder dan 22 cm. Hoe je die kousen herkent bij op maat gemaakte compressiekousen, lees je hier. Als je zulke kousen toch probeert te gebruiken, kunnen zij hun compressie sneller verliezen dan bedoeld. En de HelpSoq kan zelfs stuk gaan. Verder passen vrijwel alle kousen uit de lijst van Berlink goed op de HelpSoq. Of deze kousen nu open tenen of gesloten tenen hebben, maakt daarbij niets uit. Er zijn ook heel wat lieskousen die op de HelpSoq kunnen worden gebruikt. Wat niet werkt, zijn complete panty-kousen (met twee benen aan elkaar vast). Die kun je met de HelpSoq niet aantrekken.
Verslijten mijn kousen door de HelpSoq?
Hoe je compressiekousen ook aantrekt, er is altijd lichte slijtage. Bij de HelpSoq is die slijtage beslist niét groter, dan bij andere hulpmiddelen. Bij het aanbrengen van de kous op de HelpSoq is er nooit sprake van ‘piekbelasting’. Die heb je wél bij het aantrekken met de handen, en ook bij veel mechanische hulpmiddelen. Bij de HelpSoq gaat alles juist heel geleidelijk en ruim binnen de uitrekbare grenzen van het textiel. En daardoor blijft het weefsel van de kous sterk en veerkrachtig.
Compressiekousen zijn veruit het sterkst in hun breedte-richting. En daarvan maakt de HelpSoq gebruik. In de lengterichting zijn compressiekousen een stuk kwetsbaarder, maar juist in die richting laat de HelpSoq de kous met rust. Om je kousen strak en werkzaam te houden, kun je deze het best elke twee dagen wassen volgens het voorschrift. En langzaam laten drogen op een rekje. Zo behouden zij hun compressie het best.
Er ontstaat wél slijtage en compressieverlies als je té kleine kousen op de HelpSoq wil toepassen. De maten Small en Extra Small zijn niet geschikt. Heeft je enkel een omtrek van 22 cm. of meer, dan zijn ook je compressiekousen geschikt voor de HelpSoq.
Is HelpSoq geschikt bij kwetsbare benen?
De HelpSoq is bijzonder geschikt bij kwetsbare benen. De kous ‘slipt’ niet over de huid, maar landt op het been zonder te schuiven. Bij kwetsbare benen met wondjes, ontstekingen of aangebracht verband biedt de HelpSoq de meest pijnloze en veilige oplossing.Zeker voor patiënten met trombose is de HelpSoq een hulpmiddel zonder risico. Het aantrekken van de kous veroorzaakt geen pijnlijke druk op de huid en de kous landt zachtjes op het been zonder verder te bewegen.
Ook de ring, waarvan de kous afrolt, is helemaal glad afgewerkt aan de binnenkant. Bij het openbreken ervan is er ook geen enkel risico op verwonding of pijn. Overigens hoeft de ring de huid niet eens aan te raken. Mocht dat toch het geval zijn, voel je daar helemaal niets van.
Stoot je met die ring niet tegen het been?
Het is makkelijk de ring over het been te bewegen, zonder het been zelf aan te raken. De kunststof ring is afgerond en daardoor nergens scherp. Dus voor een zwakke, kwetsbare huid is de ring zeer geschikt voor het aantrekken van de kous. Als de kous op het been zit, kun je de ring in 2 delen open ‘breken’ en hoef je dus niet terug met die ring, over het been. Voor patiënten met een open been biedt de HelpSoq een veilige methode van aantrekken.
Eén zeldzame uitzondering laten we niet onvermeld. Bij het gebruiken van een lieskous, vergt het afrollen op het been wel enige aandacht. Want op de plek waar de ring vastloopt – de omtrek van de ring is ca. 40 cm. – zal deze moeten worden opengeklapt, zodat de rest van de kous op het been blijft. Wie dit openklappen te aarzelend doet, loopt het risico dat de ringdelen weer naar elkaar toe klappen. En dan kan er een stukje huid tussen komen.
Is HelpSoq geschikt voor zware benen?
Je kunt bij de meeste patiënten de ring met compressiekous vrij eenvoudig over de voet en hiel schuiven. En dat eerste stuk van het aantrekken is zonder hulpmiddel juist het moeilijkst. Met de HelpSoq houd je de landing van de hak in de gaten, zonder dat dit kracht of behendigheid vraagt.
Daar waar het been te zwaar wordt en de omtrek dus te groot, breek je de ring open. Dat is ter hoogte waar de kuit- of beenomtrek groter wordt dan ca. 40 cm. Op die plek kun je de kous met de hand zoveel mogelijk van de ring afschuiven, op het been. En dan breek je de ring open. Doe dat in één overtuigende, krachtige beweging. Zodat de twee ring-helften niet plots weer naar elkaar toe klappen. Als de ring-helften van het been af zijn, zul je de rest van de kous met de hand moeten aantrekken. In nog extremere gevallen biedt de HelpSoq geen oplossing. Maak een afspraak met je ergotherapeut om uit te proberen wat haalbaar is.
Is de HelpSoq een duurzaam product?
Hoe duurzaam we de HelpSoq ook zouden willen maken, het is nog geen 100% circulair product. Aan het einde van de levensloop kunnen we nog niet alle onderdelen van de HelpSoq hergebruiken of recyclen. Toch wordt alle plastic weer hergebruikt en zo ook diverse electrische en metalen onderdelen. We hebben de HelpSoq ontworpen met het oog op duurzaamheid. We nemen dus graag gebruikte toestellen terug, om de onderdelen daarvan zoveel als mogelijk te hergebruiken.
De HelpSoq wordt in Nederland geproduceerd. De fabriek ligt in Sevenum en de assemblage gebeurt in Helmond. We maken geen gebruik van arbeidskrachten in landen zonder beschermde werkomstandigheden.
Hebben jullie ook algemene info over de steunkousen Therapie?
Jawel. Wij publiceerden een boekje, dat heet: “Ik wil Steunkousen” en dat kun je zowel bij ons bestellen voor € 17,- per stuk via email (geef aan hoeveel boekjes je wilt, en het bezorgadres) en je kunt dat ook online inzien, dat is gratis.
Heeft de HelpSoq een oplaadbare accu?
Nee. Zo’n oplaadbaar toestel is er nog niet. Maar dat idee staat op de lijst van onze ontwikkelafdeling.
Kan de HelpSoq de compressiekous ook uitdoen?
Nee, de HelpSoq kan geen kousen uittrekken. De HelpSoq en ook de Armverlenger zijn uitsluitend ontworpen om compressiekousen moeiteloos aan te trekken.
Voor het uittrekken bestaan ook enkele elektrische toestellen. Zoals de Ort-o-Mate, die ook door de verzekeraars wordt vergoed omdat ook met dit toestel een zorgmoment aan huis wordt vermeden. De aanvraag voor zo’n toestel aanvraag moet afzonderlijk worden ingediend door de ergotherapeut, die daartoe het meest geschikte hulpmiddel dient voor te schrijven volgens het stepped care model.
Is het gebruik van de HelpSoq inspannend?
De HelpSoq is een elektrisch apparaat, dat al het zware werk voor jou doet. Het toestel staat op een vaste plek en is altijd klaar voor gebruik. Je zet de kous zonder kracht op de HelpSoq, die de kous dan voor je oprolt op een ring. Die ring met opgerolde kous haal je gemakkelijk van het toestel. En daarna schuif je die ring met minimale inspanning over het been. Voor wie niet bukken kan, is er de Armverlenger. Mét of zonder Armverlenger, er is geen kracht vereist.
Ook als professional is er geen inspanning nodig om bij iemand anders de kous aan te trekken. Bij het gebruik van de HelpSoq bij iemand anders is voorwaarde dat je beide armen normaal kunnen strekken. Als de kous over de voet is, kun je de patiënt ook zélf de ring naar boven laten trekken. Of jij doet dat voor de patiënt, door er naast te gaan staan. Het is dus de bedoeling dat het allemaal geen enkele inspanning kost.
Hoe maak je de HelpSoq schoon?
Omdat de HelpSoq een hulpmiddel is voor het aantrekken van steunkousen, gaan we er vanuit dat je beschikt over schone kousen. Die worden het best elke twee dagen gewassen op 40 graden. En daarna gedroogd op een droge, geventileerde plek. De verzekeraar voorziet in twee paar TEK-kousen per jaar, zodat je steeds beurtelings kunt wassen volgens de voorschriften van de kousenfabrikant. Het reinigen van de HelpSoq gebeurt met een microvezeldoekje. Dat kan ‘droog’ zijn, of je maakt het ‘klam-vochtig’ met water.
- Maak de doekjes niet te nat. Dit maakt niet beter schoon en het apparaat kan inwendig nat worden, en dat kan schadelijk zijn voor het apparaat.
- Maak steeds gebruik van een schoon microvezeldoekje, dat is gewassen zonder wasverzachter.
- Bij hardnekkige vlekken kan desnoods vloeibaar reinigingsmiddel gebruikt worden.
Zet tijdens het reinigen de HelpSoq-motor aan om de wieltjes te laten lopen. Houdt het microvezeldoekje tegen de afzonderlijke wieltjes, om deze te reinigen. Veeg ook alle overige delen van de HelpSoq en de ring met het microvezeldoekje schoon. Bekijk ook het instructiefilmpje over reinigen’. Vraag voor professionele toepassingen naar onze bijlage ‘HelpSoq en Hygiëne”. Daarin staan adviezen voor allerlei professionele toepassingen.
Is de HelpSoq gemakkelijk mee te nemen?
De HelpSoq weegt twee en een halve kilo. Hij past in een tas of rugzak. Vergeet de voeding en het netsnoer niet.
Toch is de HelpSoq ontworpen voor gebruik op een vaste plek nabij een stopcontact, bij de patiënt thuis. De HelpSoq meenemen op reis brengt risico’s met zich mee, want bij ruw transport kan hij beschadigd raken. Wij geven dan ook geen garantie op schade die is veroorzaakt door reizen.
Wordt de HelpSoq vergoed door de verzekeraar?
Alle verzekeraars vergoeden de HelpSoq voor patiënten die daarmee zelfstandig hun compressiekousen kunnen aantrekken. Voorwaarde is dat er geen goedkoper hulpmiddel deze oplossing weet te bieden. Als door de inzet van de HelpSoq een dagelijks zorgmoment kan worden voorkomen, is dat voor verzekeraars een goede reden om 100% te vergoeden. Patiënten zijn ook ‘zelfredzaam’ als hun mantelzorger dagelijks beschikbaar is om samen daarmee de kousen aan te trekken. Ook dan komt de HelpSoq voor vergoeding in aanmerking. Maar, pas op: de zorgverzekeraar verstrekt de HelpSoq in bruikleen. Voordeel hiervan is dat de kosten niet vanuit je eigen risico worden betaald. Bij het einde van het gebruik in de thuissituatie, dient het toestel teruggestuurd te worden naar HelpSoq of de kousenleverancier. Het toestel mag dus niet worden doorgegeven of verkocht aan iemand anders, en ook niet mee naar bijvoorbeeld een verpleeghuis. Laat je ergotherapeut de aanvraag indienen. Deze schrijft een motivatie naar de verzekeraar en zorgt dat je de machine in huis krijgt.
Kan ik de HelpSoq kopen?
De HelpSoq is in principe voor patiënten en wordt volledig vergoed door de verzekeraar. Via je bandagist of ergotherapeut kun je laten beoordelen of je voor een toestel in aanmerking komt. Losse toestellen zijn niet te huur.
Voor professionele organisaties in de zorg is de HelpSoq een bedrijfsmiddel. Het medisch hulpmiddel is namelijk de compressiekous zelf. Na aankoop wordt in geval van een aanvullende service-overeenkomst het toestel jaarlijks schoongemaakt en bekeken op slijtage. Eventuele defecten worden binnen 48 uur opgelost. En als de patiënt de HelpSoq niet meer nodig heeft, kan het toestel worden ingeleverd bij de producent. Voor meer informatie over kosten en vergoedingen kun je hier terecht.
Any general information about compression stocking therapy?
Yes. We published a compact book entitled “I want compression stockings” and you can order it for €17,- per copy, via email (please indicate how many copies you want and include your delivery address). And you can also read the booklet online, which is available for free.
Hoe stuur ik de HelpSoq retour
Voor het retour zenden van de HelpSoq hebben we instructies op deze pagina gemaakt. Daaruit kun je de route van je voorkeur kiezen.
Ik heb moeite met bukken. Werkt de HelpSoq voor mij?
Beslist wel. Maar dan heb je behalve de HelpSoq ook de Armverlenger nodig. Met de combinatie van deze set kun je zittend op de bank gewoon beide kousen aantrekken. Zonder bukken. Elke dag opnieuw. Voor de vergoeding via de verzekeraar is ook hier een ergotherapeut bij nodig. Maak gerust een afspraak met een ergotherapeut uit de buurt, die makkelijk te vinden is op het kaartje op onze contactpagina.
Download instructies bij het juiste toestel
Blijf op de hoogte over HelpSoq.
Presentatie HelpSoq op TED25
Op TED25 was HelpSoq uitgenodigd voor een 15 min. presentatie. Directeur René Zijderveld geeft inzicht in de betekenis en ontwikkeling van HelpSoq.
Innovatie bij Zuyd Hogeschool
De Technology Experience Day (TED25) is een evenement dat draait helemaal om zorg en technologie en laat zien hoe innovaties de zorg verbeteren.
HelpSoq pakt overbelasting aan
Voor innovatiemanager Bente van Pinxteren bij Vitalis was meteen duidelijk dat de HelpSoq overbelasting bij verzorgend personeel aanpakt.
Bent u geïnteresseerd, maar kunt niet vinden wat u zoekt?
