Complex en eenvoudig tegelijk, zo kan HelpSoq het best omschreven worden. Het duurde dan ook meer dan een jaar voordat het eerste prototype op tafel stond.
Wie op dat moment zag hoe de eerste compressiekous op de ring werd gevouwen, dacht meteen: ‘dit apparaat heb ik nog nooit gezien maar moet al jaren bestaan, zo logisch.’ Die combinatie van complexiteit en eenvoud kom je vaker tegen. De muis van je computer heeft dat, evenals je mobiele telefoon. Een simpele vorm, een strak uiterlijk, maar ondoenlijk om na te maken.
Goede ontwerpen zien er toegankelijk uit. Ook de HelpSoq zet een stap in die richting. Dat bleek al tijdens de eerste testmomenten, waarbij verpleegkundigen meteen, intuïtief en zonder veel uitleg een kous op het toestel aanbrachten.
Professionals die elke ochtend de zwaarste kousen bij hun cliënten aantrekken, grijpen het apparaat met opgestroopte mouwen aan. Omdat ze denken dat het kracht gaat kosten. Maar de HelpSoq vraagt geen enkele kracht, hooguit routinematige vanzelfsprekendheid. Zorgverleners herkennen die souplesse, waarmee ook het meisje bij de bakker het brood laat snijden in de machine: kous aan – tien seconden wachten – ring af. En eenmaal met de ring aan de voet van de patiënt, kan het niet meer misgaan. Na drie keer proberen weet je niet beter, of de HelpSoq heeft je voorgoed van de worsteling met steunkousen verlost.